Wednesday, June 1, 2016

Cá nhiểm thủy ngân nhập cảng từ Việt Nam bị loại ra khỏi các chợ tại Hungary

 
NguồnMa.hu và SZABOLCS ONLINENgày đăng: 2016-05-31
(www.Ma.hu) Thịt Cá Kiếm xắt lát và đóng gói đông lạnh bị nhiểm chất thủy ngân đã đưa mức cảnh giác lên cao đến báo động từ Sở An Ninh Thực Phẩm Quốc Gia của Liên Hiệp Âu Châu, theo tin của giới hữu trách Bỉ Quốc. Sản phẩm Seaboy là thương hiệu của những gói hải sản đông lạnh nhập cảng từ Việt nam đã được bán tại Hungary. Chỉ qua một lần hoặc tiêu thụ ngắn hạn của thứ hải sản này thì đã không an toàn. Sản phẩm này đã vượt mức quy định về hàm lượng thủy ngân cho phép là 1mg/kg, Mức thủy ngân được phát giác trong hải sản từ Việt Nam là 1.22 mg/kg tại phòng thí nghiệm. Lô hàng nhập khẩu mang ký hiệu ID: VN56911009 mà thời hạn xử dụng chấm dứt ở thời điểm 19 Dec 2017 sẽ bị loại bỏ và cấm bán. Theo hãng thông tấn RASFF thì sự thi hành lệnh loại bỏ này là để đốc thúc chính quyền Việt nam phải kiểm tra kỹ lưởng hơn vì vụ cá chết hàng loạt tại VN do nhiểm chất kim loại nặng như thủy ngân từ môi trường và từ các nguồn chất thải. Cơ thể con người có thể tích lủy nhiều chất độc này nhưng lại thải ra rất chậm. Hậu quả độc hại nhất của việc tích lủy kim loại nặng này là gây thương tổn cho thận và hệ thần kinh trung ương. Các hợp chất hữu cơ của thủy ngân gây độc cao hơn là hợp chất vô cơ. Các sinh vật sống trong nước hầu hết tạo hợp chất thủy ngân hữu cơ thường ở duới dạng methyl mercury. Việc sinh hóa dây chuyền các thức ăn cho thấy có sự tích lủy các chất độc trong cơ thể, cũng như việc tiêu thụ cá có mức nhiểm độc cao sẽ tạo ra sự tích lủy này, có nhiều loại cá tạo nguy hiểm đến sức khỏe của người tiêu thụ. Nếu chỉ ăn một lần hoặc trong thòi gian ngắn thì chưa đáng quan ngại. Cơ quan An Ninh Thực Phẩm NÉBIH kêu gọi người dân chú ý nếu đã lỡ mua hải sản nêu trên thì đừng nên dùng nó.
***
Budapest- Hải sản Việt nam nhiểm độc thủy ngân bị loại ra khỏi các siêu thị ở thủ đô Budapest của Hungary. Cơ Quan An Ninh Thực Phẩm Quốc Gia (Nébih) đã loan báo lệnh này vào ngày thứ Bảy vừa qua theo tin của thông tấn MTI.
Các hải sản đông lạnh đóng gói được phân phối ở các chợ chỉ có thời hạn xử dụng đến ngày 19 Dec 2017. Cơ quan An Ninh thực phẩm khuyến cáo người dân đừng tiêu thụ sản phẩm này. Họ giải thích rằng thủy ngân do con người thải ra môi trường đã nhiểm vào các hải sản đó. Khi cơ thể con người từ từ hấp thụ thủy ngân thì thận và hệ thần kinh sẽ bị tổn hại. Những loại cá sinh sống ở biển sẽ nhiểm nặng chất thủy ngân và khi con người ăn phải cá đó thì sẽ nguy hiểm cho sức khỏe. Các hải sản độc hại đó sẽ bị loại bỏ cấp kỳ trong một thời hạn ngắn.

--------

Ezt a halat ne egye!

Határértéket meghaladó higany-értéket mértek egy vietnámi kardhal steak-szállítmányban.
2016.05.28 13:02MTI
nyomtatás
hirdetés
Higannyal szennyezett kardhal steak-ről érkezett riasztás a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz az Európai Unió gyorsvészjelző rendszerén (RASFF) a belga hatóságtól. A Seaboy márkanéven forgalmazott, 1 kg-os kiszerelésű, vietnámi eredetű fagyasztott termékből Magyarországra is érkezett. A kifogásolt termék egyszeri, vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztásától egészségártalom nem valószínűsíthető.

A termékben a megengedett határértéket (1mg/kg) meghaladó mennyiségű, 1,22 mg/kg higanyt mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok. A kifogásolt szállítmány azonosítója: VN56911009, minőség-megőrzési ideje 2017. december 19.

A szállítmány nyomonkövetése alapján a terméket az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság kivonja a forgalomból.

Egy másik RASFF hír szerint a vietnámi hatóság fokozott ellenőrzéseket végez különösen a nehézfémekkel kapcsolatban tömeges halpusztulás miatt.

A higany természetes forrásokból és emberi tevékenység következtében jut a környezetbe és élelmiszereinkbe. A szervezetben felhalmozódni képes, és csak lassan ürül ki. Legfontosabb toxikus hatása a vese és a központi idegrendszer károsítása. A szerves higanyvegyületek lényegesen mérgezőbbek, mint a szervetlenek. A vízi élőlényekben a higany többnyire szerves vegyületek, elsősorban metilhigany formájában fordul elő. A vízi táplálékláncban feldúsulást mutat, így a ragadozó, hosszabb élettartamú tengeri halakban jelentős szinteket érhet el, amely a rendszeresen, sok halat fogyasztó emberek számára jelenthet egészségi kockázatot. A kifogásolt termék egyszeri, vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztásától egészségártalom nem valószínűsíthető.

A NÉBIH felhívja a figyelmet arra, hogy ha valakinek otthon van az élelmiszerből, akkor azt ne fogyassza el.

---------------

Higannyal szennyezett fagyasztott kardhalsteaket vonnak ki a forgalomból

2016.05.28 11:19 Akt.: 2016.05.28 12:43
Budapest – Higannyal szennyezett vietnámi eredetű kardhalsteaket vonnak ki a forgalomból – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szombaton az MTI-vel.
Az egykilós kiszerelésű fagyasztott terméket Seaboy márkanéven forgalmazzák, minőségmegőrzési ideje 2017. december 19. – olvasható a közleményben.
A hivatal azt kéri a vásárlóktól, hogy a termékeket ne fogyasszák el.
Ismertették: a higany természetes forrásokból és emberi tevékenység következtében jut a környezetbe és az élelmiszerekbe. Ha a szervezetben felhalmozódik, csak lassan ürül ki. Leginkább a vesét és a központi idegrendszert károsíthatja. A ragadozó, hosszabb életű tengeri halakban a higany szintje magas lehet, így a rendszeresen halat fogyasztó emberek számára egészségügyi kockázatot jelenthet. A kifogásolt termék egyszeri vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztásától egészségártalom nem valószínű – emelték ki.
– MTI –

0 comments:

Powered By Blogger